Marcus Fernhout over zijn A Lab op 5 februari

Marcus Fernhout over zijn A Lab op 5 februari

Hij wordt al de nieuwe Rudy Stroink genoemd. En het moet gezegd: wat hij voor elkaar krijgt, grenst aan het onwaarschijnlijke. Donderdag 5 februari zijn we te gast in zijn A Lab en vertelt Marcus Fernhout over deze Nederlandse Sillicon Valley. Zijn tweede keer in de Leergang en de eerste ging niet ongemerkt voorbij!

Marcus over zijn aanpak:  ‘De rode draad is dat ik gebouwen weer relevant wil maken. Tuurlijk wil ik ook nieuwe, gave werkplekken maken waar mensen graag komen. En tuurlijk doe ik graag iets tegen de leegstand. Maar uiteindelijk gaat het erom dat het gebouw weer relevant wordt. En dat doe je niet met het zoveelste bedrijfsverzamelgebouw. Daar komen de huurders echt niet voor. Dat had ik al heel snel door. Ik ben mijn bedrijf begonnen op 8/8/8. Je zou kunnen zeggen: slechtere timing is er niet. Maar juist die crisis zette alles op scherp. Alles moet kloppen, je komt er niet met een bijna antwoord. In eerste instantie zocht ik een toffe werkplek voor mijn eigen bedrijfje. Op de fiets zag ik dat het gebouw aan het Delftseplein leegstond. Dat leek me wel wat en ik kende de eigenaar. En ik wist dat hij het gekocht had voor de herontwikkeling. Dus ik vroeg of ik twintig vierkante meter kon huren. Nou dat ging hij niet doen. Het opstoken van het ketelhuis alleen al is duurder dan de opbrengst van die 20 vierkante meter aan huur. Maar ik kon wel 5.500 vierkante meter huren voor weinig. En hoe gek het ook klinkt, midden in de crisis, dat leek me wel wat. Als ik daar mensen om me heen kon verzamelen, mensen als ikzelf en waar ik wat aan heb, als een soort Melroseplace. In de kroeg kwam ik mijn eerste huurder tegen, een fotograaf, en die leek dat ook wel wat. En de volgende ochtend vonden we het allebei nog steeds een goed plan. Dus hij belde een paar mensen, ik belde een paar mensen en drie weken later had ik het hele gebouw verhuurd. We moesten alleen wel nog verbouwen. Daarvoor was wel vier ton nodig en de bank zag me aankomen. Daarvoor heb ik iets slims verzonen. Wat? Dat vertel ik graag de 20e november.’  

U bent gewaarschuwd. 20 november beginnen we al vroeg – om 9.00 uur – in de hoogste versnelling  langs the brightest minds in technology, de juiste mix van hipsters, hackers en husslers en hoe je tienen binnenhaalt, geen zesjes!

468 ad