Leergangdeelnemers winnen Wederopbouwprijsvraag

Leergangdeelnemers winnen Wederopbouwprijsvraag

Vrijdag 19 juni wonnen Sander Gelinck, Arjan de Nooijer en Ernst Haagsman de prijsvraag van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voor het beste idee voor leegstaande winkelstrips in Wederopwijken. Uit bijna 100 inzendingen werden in een eerste ronde 15 finalisten geselecteerd. Op 19 juni werden in De Doelen in Rotterdam de drie winnaars bekend gemaakt. De eerste prijs was voor het plan getiteld Buurtwinkel als Banenmotor.

Het plan bestaat uit herbestemming van twee Utrechtse winkelstrips met nieuwe onderwijsformules en praktijkonderwijs. Het onderwijsprogramma volgt uit de wensen uit de wijk. MBO en bestaande winkels geven de wijk een impuls en jongeren een grotere kans op een baan. Het plan is ontwikkeld door Sander Gelinck (id&dn, cursusleider van de Leergang) in samenwerking met Arjan de Nooijer (dNArchitectuur) en Ernst Haagsman (ErnstArchitect), twee eerdere deelnemers aan de Leergang.  Op vrijdag 19 juni dienden alle 15 finalisten hun ideeën in De Doelen mondeling toe te lichten. ’s Middags maakte de jury (Ronald Rijnen, Mark Schrijvers, Rob Soeterboek en Anita Blom) de drie winnaars bekend.

De jury over De Buurtwinkel als Banenmotor: ‘Het thema van de prijsvraag krijgt met dit plan een prachtige invulling. De Banenmotor geeft een nieuwe betekenis aan deze plek in de wijk. Bedrijfseconomisch een simpele oplossing die klopt: de school huurt de ruimte in de wijk. Dit is vooral een plan voor een grote stad waar veel jeugdwerkloosheid is.’ Bekijk het volledige juryrapport hier.

Meer weten? Stel uw vraag aan banenmotor@ideedoen.nl. Een beknopte samenvatting van het plan is hier te vinden.

468 ad