Deeleconomie: nog minder kantoren nodig?

Deeleconomie: nog minder kantoren nodig?

Ook in Nederland kiezen steeds meer kleine en middelgrote bedrijven voor verzamelkantoren als HNK en de Atoomclub. Onze collega’s van Bouwstart verhuisden november vorig jaar naar HNK (Het Nieuwe Kantoor) in Utrecht. Niet alleen om in een dynamischer omgeving te werken, maar ook omdat het de mogelijkheid biedt ruimtes te delen. Het jaarlijkse trendrapport van PriceWaterhouseCoopers en het Urban Land Institute

(Emerging Trends – 2015) laat zien dat deze exponent van de Deeleconomie ook internationaal doorzet. De gemiddelde boardroom staat ook nu nog 90% van de tijd leeg. Die besparing is snel gevonden. Bedrijven gaan bovendien steeds vaker ruimte van elkaar gebruiken om in tijdelijke (middag tot maand) ruimtebehoefte te voorzien.

Net als airb&b, Uber en al die andere shared-economy-initatieven is delen van ruimte een nieuwe efficiencyslag voor bedrijven. Het geeft te denken over de toekomst van kantoren. Het rapport laat overigens ook zien dat eigenaren wereldwijd hetzelfde reageren op de leegstand: The report shows that office landlords and their brokers are hoping and praying for the perpetuation of the status quo – traditional credit tenants signing long term leases’. Wellicht dat we die fase in Nederland al een beetje door zijn. Het volledige rapport ‘Emerging Trends — Commercial Real Estate and the Future of Work’ is hier te downloaden.

Bron: Huffington Post

 

468 ad