Alles over DeNieuweStad: mis Bülent Yokus niet op 28 januari 2015

Alles over DeNieuweStad: mis Bülent Yokus niet op 28 januari 2015

Een opmerkelijk staaltje herbestemmen in Amersfoort. Schipper Bosch, een ontwikkelende belegger, kocht de voormalige Prodentfabriek twee jaar geleden, knapte enkele gebouwen op en begon te verhuren. Bülent Yokus, verantwoordelijk voor de uitvoering: ‘we wilden echter meer zijn dan de zoveelste fabriek die wordt getransformeerd tot een hip bedrijfsverzamelgebouw. We willen stad maken, een gebied dat leeft en dat van waarde is voor heel Amersfoort. We willen nieuwe economie laten ontstaan in die oude gebouwen’.
Dat betekent een andere aanpak, want stad maken kun je niet alleen. ‘Bouw mee aan De Nieuwe Stad’, staat er dan ook met grote letters te lezen op een van de gebouwen, en zo letterlijk is de uitnodiging aan alle Amersfoorters ook. Het terrein is voor iedereen toegankelijk, het restaurant is open voor iedereen en de eerste dertig moestuinbakken (niet voor de huurder, maar voor iedereen), waren zo snel uitverkocht, dat snel nieuwe gemaakt moesten worden.
Het betekent ook ‘anders rekenen’. De initiatiefnemers sturen consequent op waardeontwikkeling en daarmee op rendement op termijn. Inkomsten worden consequent geherinvesteerd zodat het gebied met elke investering weer wat beter wordt. En het denken in waarde toevoegen stopt niet bij de eigen perceelgrenzen. Net zo makkelijk neemt men initiatieven met de buren en de gemeente samen. Het bijzondere is: het werkt. Het idee om samen te bouwen aan een nieuwe stad, zorgt voor nieuwsgierige bezoekers en voor huurders. Sneller dan verwacht zelfs, zijn alle werkruimtes in de oude gebouwen verhuurd. De inkomsten zijn voor de initiatiefnemer het werkkapitaal waarmee ook in niet-rendabele delen van de nieuwe microstad kan worden geinvesteerd. Zoals de tijdelijk paviljoentjes aan het nieuwe stadspark dat nu nog parkeerterrein is. Ja dat leest u goed: het nieuwe stadspark dat nu nog parkeerterrein is. In Amersfoort ging de zaag in het asfalt om er een boom te planten. De boom staat er en als het nodig is geeft initiatiefnemer Bülent Yokus de boom elke dag zelf water.

Op 28 januari 2015 vertelt Bülent over hun manier van werken op de Leergang herbestemmen | Vak van de toekomst. Een voorschotje alvast: ‘Het is een andere economische structuur die we hier nastreven. Onze ondernemers zijn bereid van elkaar te leren en elkaar te versterken. Ze doen hun ding, maar vormen tegelijk ook een gemeenschap die wordt gekenmerkt door vernieuwingsdrang en openheid’.

Meer lezen? Sander Gelinck schreef de blog PoenPoenPoenPoen over o.a. De Nieuwe Stad. Dit artikel over De Nieuwe Stad verscheen in AD van september 2014.

468 ad